El ritme de la comunicació

Em dic Ramon Martínez i vaig néixer a Premià de Mar el 1959. Encara hi ha qui em coneix com ‘el fill del persianer’, doncs va ser el negoci familiar d’instal·lar persianes que em va permetre estudiar disseny gràfic a Elisava, icona de la modernitat del disseny català, i després a Eina, ‘l’escola de meditadors de l’art’, com la va nomenar en Vázquez Montalbán.

Fill del meu temps, vaig participar en el despertar cultural dels 70 organitzant espectacles musicals a Premià. L’interès per la música em va fer estudiar percussió al Taller de Músics, a tocar en algunes formacions i, setmanalment des de fa més de deu anys, a realitzar el programa musical Sound System amb l’Àngel Pagès a Ràdio Premià de Mar.

La passió per dotar de ritme a la comunicació gràfica és un element que defineix el meu treball. La durada i la intensitat d’un missatge determina la claredat i l’èxit de l’expressió que es comunica. Aquest és un factor central per que el grafisme funcioni. Ho podeu comprovar als encàrrecs que, des del tombar els 80, vinc fent tant pel sector públic com pel privat.

Entre els primers, l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Premià de Mar, la Diputació de Barcelona i empreses públiques com el Jardí Botànic de Barcelona, Ràdio Premià de Mar o el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Al sector privat he rebut o rebo encàrrecs de la Fundació Affinity, del Col·legi d’Enginyers de Camins Canals i Ports, de l’editorial Quaderns de la Font del Cargol, del Congrés de l’Acadèmia Internacional de la Ceràmica o de la llibreria Dòria Llibres, però també de petits negocis com el Bar del Mig, del meu poble on continuo vivint i hi tinc l’estudi.